İçindekiler →
Çekici Nedir?
Römork ve yarı römorkları çekmek için imal edilmiş olan ve bunlar olmadan eşya taşıyamayan motorlu taşıtı ifade eder.
Tır Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tır’lar, şehirlerarası yollarda sıkça gördüğümüz ve bir noktadan diğerine ürün taşımak için kullanılan araçlardır. Peki bu araçlar hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?
TIR Nedir?
Tır olarak bildiğimiz araçların gerçek ismi “çekici” dir. TIR kelimesi ise 15 Ocak 1959 tarihinde Uluslararası Nakliyat Birliği (IRU) tarafından Cenevre’de imzalanan “Transportation Internationale Routière” (Uluslararası Karayolu Taşımacılığı) sözleşmesinin kısaltmasıdır. Ülkemiz de 1966 yılından beri bu sözleşmenin tarafları arasında yer almaktadır.
Bu anlaşmaya dahil olan ülkelerin taşımacılıkta kullanılan karayolu araçları, bu araçlardaki gümrüklü eşyanın cinsi, miktarı, maliyeti gibi bilgileri TIR karnesine işlenir. Aynı zamanda bu araçlarda, bazı bölgelere koyulacak TIR plakası da bulunmalıdır.
Tır Nasıl Oluşur?
Bir bütün halinde sanılan tırlar aslında iki farklı parçadan oluşur:
- Çekici: Asıl aracın olduğu kısımdır.
- Yarı Römork: Arkasında yük taşımak için kullanılan alana verilen isimdir.
Pek çok kişi, arkaya takılan yarı römorkun ismini karıştırabiliyor. Öncelikle çekicilerin arkasına römork takılmaz. Römork, daha çok kamyonların arkasına takılan araçlara verilen isimdir. Çekicilerin arkasına ise yarı römork takılır. Ayrıca bazı kişiler arkaya takılan bu yarı römork için “dorse” ismini de kullanıyor ancak bu da yanlış bir söylemdir. Dorse, aslında bir markadır. Yani mendile “Selpak” dememizin yanlış olduğu gibi yarı römorka da “dorse” demememiz gerekiyor.
Çekici ve Yarı Römorkun Plakaları Neden Farklı?
Evet, çekici ve yarı römorkun plakaları farklıdır. Bu, şoförün yanlış plaka takmasından kaynaklanmaz. Çekici ve yarı römork birbirinden farklı iki araçtır. Bu nedenle plakaları da farklıdır.
Tır Hakkında Bilmeniz Gereken Diğer Bilgiler:
- Tır’ların taşıyabileceği yük miktarı, çekici ve yarı römorkun toplam ağırlık kapasitesine göre belirlenir.
- Tır şoförleri, uluslararası taşımacılık yapıyorlarsa TIR karnesine sahip olmalıdır.
- Tır’larda bulunan bazı önemli ekipmanlar şunlardır:
- Takograf
- Gps
- Yangın söndürme tüpü
- İlk yardım çantası
Çekici ve Römorkların Tescili
Madde 42- Çekici araçlar ile yüklü ağırlığı 750 kg.’ın üstündeki römork ve yarı römorklar (traktör römorkları hariç), bu Yönetmeliğin 29 uncu maddesindeki esas ve usullere uygun olarak ayrı ayrı tescil edilirler.
Çekici araçlar ile römork takacak araçların tescil belgelerine çekeceği römorkun taşıma sınırı yazılır.
Traktör römorkları ise, ayrı olarak tescil edilmeyip, bir dilekçe ile müracaat halinde, sahiplik ve teknik belgesindeki gerekli bilgiler, çekecek traktörün tescil ve trafik belgesinin ilgili bölümüne işlenir. https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=8182&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5