İçindekiler →
Ambar Nedir?
Ambar hakkında bilgiler:
Eşyanın kapalı alanda muhafaza edilmesine uygun olan yeri ifade eder.
Depo, ürünlerin genel olarak depolandığı, paketlendiği ve nakliyeye hazır hale getirildiği depoya verilen terimdir. Lojistik açısından antrepo taşımacılığı hizmetleri, küçük kapasiteli mal taşıyan firmaların tercih ettiği bir taşıma şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki depo yüklemesi nedir ve hangi durumlarda tercih edilir?
Lojistikte Ambar Nedir?
Ulusal ve uluslararası eşya taşımacılığının sürekli artması, bu sektörde çalışan firmaları ve kişileri “Antrepo taşımacılığı nedir?” Depo kargo, tercihen küçük palet veya koli miktarlarında taşınması gereken malları elleçlemek için kullanılır. 1-2 palet eşya taşıması düşünüldüğünde aynı anda farklı illere taşınması gereken bu eşyanın tek bir yol ile ulaştırılması mümkün değildir. Tek bir aracı dolduramayacak kadar az olan bu mallar tek bir araçta taşınabilir ancak aracın toplam maliyeti düşünüldüğünde işletmeler için kayıplara yol açacak rakamlar ortaya çıkabilmektedir.
Firmanın kendi öz kaynakları ile yapacağı transferlerin yanı sıra hazırlanıp paletlenen bu eşyaların kargo firması tarafından taşınmak üzere talep edilmesi durumunda kargo firmaları tarafından çok yüksek meblağlar ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda, malların önceden paketlenmesi de nakliye acentelerinin taşıma operasyonlarında bir engel teşkil edebilir.
Tek bir kara aracında veya kargo ile aktarmalı olarak taşınması gereken mallar taşınırken depolama hizmetleri burada devreye girer. Antrepo hizmeti veren çeşitli firmalar, antrepo taşımacılığı hizmeti veren nakliye şirketlerinden direkt olarak malları alır ve antrepoda muhafaza eder. Daha sonra aynı veya benzer cadde üzerinde teslim edilmesi gereken tüm mallar bir araya getirilerek mallar araçlara yüklenerek yeniden yükleme işlemi gerçekleştirilir. Birden fazla farklı firmadan alınan tüm mallar tek bir araçta birleştirilip taşınarak tüm firmalar için daha ekonomik seçenekler yaratılmaktadır.
Ambarın avantajları nelerdir?
Depo taşımacılığı, bir aracın tamamını dolduracak kadar eşyası olmayan firmalar için en ideal seçeneklerden birini sunmaktadır. Normal taşımada tüm aracı dolduramayacak kadar çok eşyanın taşınması, eşyaların toplam maliyetinden daha yüksek fiyatlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda depolama hizmetleri, firmaları tüm aracı doldurmak zorunda kalmaktan kurtarır ve sadece taşınacak malın transfer ücretinin ödenmesini sağlar.
Bazı palet veya koli parçalarını göndermek için kargo firmaları ile çalışmanın çeşitli dezavantajları olabilir. Kargo ile gönderilen ürünlerde tüm müşterilere sabit fiyat uygulanması, palet veya büyük ambalajlarda gönderilen ürünlerde fiyatların yüksek olmasına neden olmaktadır. Ancak bu noktada antrepo taşımacılığı firmaların küçük ölçekli ürünlerini bir araya getirerek aynı rotada teslim edilen bir ürün grubu oluşturmaktadır. Bu da firmaların birim başına ödemek zorunda olduğu fiyatları düşürür.
Karayolu taşıması sırasında meydana gelebilecek her türlü kaza, mal zayiatı ve benzeri durumlarda hasardan nakliye şirketi sorumludur.
Antrepo Kargo Hizmetleri ile eşyanın sadece taşınması değil depolanması da taşıyıcının sorumluluğundadır. Böylece kargo firmaları ürünleri doğrudan kendi depolarında depolamak yerine bir antrepo ile anlaşarak ürünlerin burada depolanmasını sağlayabilirler. İstenilen alt mamullerin sevk işlemleri de doğrudan bu depolar üzerinden gerçekleştirilir. Bu nedenle firmalar ancak depolama hizmeti aldıkları depolama firması ile iletişime geçerek ürünlerin transferini başlatabilirler.
Küçük transfer işlemleri için akla gelen bir diğer seçenek de kargo firmaları aracılığıyla gönderim yapmaktır. Ancak bu nakliye operasyonlarında standart fiyat uygulamasından dolayı nakliye firmalarının oldukça yüksek ücretlendirme yapmaları muhtemeldir. Ayrıca gönderilecek ürünlerin önceden paketlenmiş olması kargo firmaları için sorun teşkil edebilmektedir. Depo taşımacılığında ise küçük çaplı ürünler birleştirilip rotasına göre gönderildiği için birim fiyat düşüyor.
Antrepo nakliye firmaları kendilerine sevk edilen ürünlerin depolanması, sevkiyata hazırlanması ve tesliminden sorumludur. Bu nedenle bu süreçte üründe meydana gelebilecek her türlü arıza, hasar veya kayıptan sorumludur. Bu gibi durumlarda zararı şirket üstlenir.
Depo taşımacılığının herhangi bir dezavantajı var mı?
Depo taşımacılığı günümüzde en çok tercih edilen taşıma yöntemlerinden biri olsa da gelişen teknoloji ile birlikte çok daha profesyonel hizmet sunan taşıma yöntemleri ortaya çıkmaya devam etmektedir. Daha ilkel prosedürlere ve takip yeteneklerine sahip olan kamp taşımacılığı, bu noktada diğer taşıma yöntemlerine göre dezavantajlara da sahiptir. Peki depo taşımacılığının dezavantajları nelerdir?
Depolanan malların taşınmasındaki en büyük sorunlardan biri, standart bir taşıma süresinin olmamasıdır. Anlaşmalı olduğunuz depolama forwarding firması operasyonlara başlamadan önce taşınacak aracın toplam kapasitesinin dolmasını beklemektedir. Bu nedenle taşınacak eşyanın planlanan programdan birkaç gün sonra teslim edilmesi gibi sorunlar yaşanmaktadır.
Çoğu firma antrepo eşya elleçleme alanında ticari hizmet vermediği için yapılan anlaşmalar resmi belgelere dayanmadığında birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Depodan almak istediğiniz mallar için antrepo taşıma firması ile anlaştıktan sonra teslim alınacak malın teslim alınmaması ve firmanın haber vermeden işlemi iptal etmesi gibi sorunlar çoğu zaman en basit örnek olarak görülmektedir. Bunu önlemek için farklı ulaşım yöntemlerini veya kurumsal ve uluslararası hizmet veren firmaları tercih edebilirsiniz.
Depo eşya taşımacılığında eşyaların taşındığı toplam mesafe teslimat süresini arttıran kriterlerden biridir. Alınacak eşyanın nakliye firmasının merkezine olan uzaklığı veya teslim alınan bölgenin eşyanın gönderileceği bölgeye olan uzaklığı, eşyanın planlanan tarihten geç teslim edilmesine yol açmaktadır.
Depo taşımacılığında firmalar genellikle manuel olarak çalışmaktadır. Taşınan eşyanın bulunduğu yerin anında tespit edilememesi ve taşıma hizmeti alan firma tarafından sürecin anında takip edilememesi de firmalar için çeşitli sorunlar oluşturmaktadır.
- İlginizi Çekebilir: Atıl Kapasite Nedir?
Parsiyel gönderiler ve depo gönderileri
Depo taşımacılığının dezavantajlarını ortadan kaldırmak için daha profesyonel şartnamelere göre oluşturulan parsiyel taşımacılık hizmetleri, eşyanın belirli bir borç hesabına göre fiyatlandırılmasını sağlar. Depo trafiğinde olduğu gibi, şirketler kısmi trafikte herhangi bir sayıda paketi veya paleti işleyebilir.
Bölünmüş sevkiyatlarda, sevkiyatı gerçekleştiren firma farklı firmalardan mal toplar ve tek bir aracı dolduracak kadar mal depolar. Ardından aynı güzergâhta giden mallar birleştirilerek tüm firmalar için en uygun fiyatlarla taşıma işlemi gerçekleştirilir.
Parsiyel taşımalarda taşıma fiyatları hesaplanırken taşınacak eşyanın eni, boyu ve yüksekliği esas alınır. Temel olarak, kısmi yüklerin m3 cinsinden hacmi dikkate alınır. Ancak ağırlıkça hesaplandığında 1 m3 yaklaşık olarak 333 kg’a denk gelmektedir. 1 ton ağırlık 3 m3, 1 ldp ise 1,75 ton olarak hesaplanmıştır.
Parsiyel taşımacılığın avantajları
Parsiyel taşımacılığın depo taşımacılığına göre en büyük avantajlarından biri de parsiyel taşımacılıkta teknolojinin grup şirketleri tarafından yaygın olarak kullanılmasıdır. Yolda.com’un parsiyel taşımacılık hizmetleri, nakliye hizmeti alan tüm firmalara, eşyanın o an nerede olduğunu takip etme olanağı sağlamaktadır.
Twitter Adresimiz: twitter.com/srcbelgesi123