İçindekiler →
Src 5 Belgesi Nedir?
Src 5 belgesi, Karayolu ile Tehlikeli Mal Taşımacılığı Belgesi almak için src 3 veya src 4 belgesine sahip kişiler başvuruda bulunabilirler. Src 5 belgesi için yetkili olan kurum T.C.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıdır. Src 5 belgesi vermek isteyen eğitim kurumları bakanlığın çıkarmış olduğu yönetmeliğe göre gerekli şartları yerine getirdikten sonra bakanlıktan yetki belgesi alırlar ve denetimlerini ulaştırma bakanlığı tarafından yapılır.
Bir araç karayolu ile taşımış olduğu yükün niteliği çevreye ve insanlara tehlike arz ediyorsa sürücünün adr konvansiyonu gereği adr/src5 belgesi alması yasal bir zorunluluktur. Bu belgeyi alan sürücü her tehlikeli madde taşıyamaz. İlk başvuruda alacağı belge türü temel eğitimdir. Sonrasında uzmanlık eğitimleri verilmektedir. Bunlar sırasıyla şu şekildedir;
Tanker Belgesi
SRC5 temel belgesi alan sürücüler ilk başvuru esnasında hem temel hem de tanker eğitimi için başvuru yapabilirler. Ancak başvuru yapmayan sürücüler daha sonra da başvurabilir. Bu eğitimin toplam süresi 12 saat ve 1 saatte uygulama eğitimi verilerek süreç tamamlanır.
Sınıf 1 Patlayıcı Madde Belgesi
Patlama riski olan araçları sevk eden sürücüler temel eğitimi aldıktan sonra uzmanlık eğitimi olan sınıf 1 patlayıcı eğitimi de almak durumundadırlar. Bu eğitimin süresi toplam 8 saatir.
SINIF 1 Patlayıcı Madde Eğitiminin Başlıca Konu Başlıkları
- Patlayıcı Maddelere ilişkin hükümler.
- Sınıf 1 Patlayıcı olan maddelerinin beraber yüklenmesine ilişkin bilgiler.
- Taşıtların işaretlenmesi. Patlayıcı maddeyi taşıyacak olan aracın turuncu plakanın takılması.
- Araç türleri ile özellikleri
- Kaza esnasında alınacak tedbirler.
- Tünel kodları.
- Sınıf 1 Patlayıcı maddelerin işaretlemesi.
Sınıf 7 Radyoaktif Madde Belgesi
Taşınan malların radyoaktif tehlikesi varsa sınıf 7 radyoaktif madde eğitimi alınması yasal zorunluluktur. Bu eğitimin süresi de sınıfı 1 patlayıcı eğitimi gibi toplam 8 saattir. Bu eğitim bir günde tamamlanmaktadır.
SINIF 7 Radyoaktif Madde Belgesi Eğitiminin Başlıca Konu Başlıkları
- İyonlaştırıcı radyasyona ilişkin tehlikeler
- Radyoaktif maddelerin, ambalajlanması, elleçlenmesi, birlikte yüklenmesi ve istiflenmesine ilişkin özel gereklilikler
- Radyoaktif madde taşıyan kazaya karışması halinde bilgi vereceği merciler ve alınacak temel tedbirler.
- Sınıf 7 radyoaktif maddeyi taşıyan taşıtların işaretlenmesi
- Araca turuncu plakanın takılması.
- Araç türleri ile özellikleri
- Tünel bilgileri, kodları, hiyerarşisi.
Karayolu ile yapılan tehlikeli mal kapsamında tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı eğitimi sitesine bakarak bilgi edinebilirsiniz.